vorige

25 juni 1863 - 26 juni 1863


forward
Dagboek scan

donderdag 25 juni 1863

Wij waren te 5 uur reeds bij de hand en reden terstond na het ontbijt met een barouchetteWoord voor woordenlijst
Barouchette
Type rijtuig waarvan het dak en de voorramen afneembaar zijn, zoodat het als open en als gesloten voertuig gebruikt kan worden.
Barouchette
naar de Alten HöhleAlten Höhle
De Alten Höhle een druipsteengrot van 630 m lang.
om de schade van gisteravond weer in te halen. 't Was een een huiveringwekkend bezoek. Hetzelfde rijtuig bragt ons verder naar Brotterode en verder door het Dresdenthal naar de Inselberg van 2900 hoogte. Bij onze aankomst verkwikten wij ons terstond met een goed middagmaal en genoten toen op ons gemak van het onvergetelijke Panorama van bijkans geheel Thüringen. Te voet daalden wij onder geleide van eene vrouw uit Crabatz den berg af om naar Rheinhardsbrunn te wandelen, doch toen onze geleigeest ons verlaten had, raakten wij al ras op het dwaalspoor en kwamen langs vele omwegen eindelijk ter plaatse. Toch hadden wij nog tijd en lust dit Wonderschoone oord te doorwandelen. Prachtige aanleg in 't midden waar een gerestaureerd klooster en het Lustslot van den Hertog van S[achsen] Gotha gelegen is. Wij logeerden in het logement dat vol was van gasten en vreemdelingen van alle Kanten op dien heerlijken dag zamengevloeid.

vrijdag 26 juni 1863

Na het ontbijt nam Offers weder een rijtuig dat ons van Schnapfenthal naar Winterhausen bragt van waar wij eerst over den paardenspoortreinWoord voor woordenlijst
Trein
Trein: Het is grappig om te zien wanneer Abraham begint per trein te reizen: een nieuwe uitvinding in zijn tijd! Abraham noemt het ook wel "Spoortrein".
In 1765 werd in Engeland de stoommachine uitgevonden om te gebruiken in fabrieken. In 1804 zette een Engelse uitvinder voor het eerst wielen onder de stoommachine. Dat was eigenlijk de eerste trein. In 1830 werd de eerste spoorlijn van de wereld geopend. Dat was ook in Engeland. Daarover reed de Rocket met een snelheid van 50 km. per uur.
Bron: spreekbeurten.nl

Trein
naar Fröttstad en daar op den trein naar Eisenach gingen. Het weeder was zeer drukkend en bij onze Komst in laatstgenoemde stad barstte er ook met vreeselijk geweld een Onweer los. Het hinderde ons echter niet, daar wij toch wel een paar uurtjes op onze Kamers wilden zijn om de hier ontvangen brieven van huis te beantwoorden. Offers had een verontrustend berigt gekregen dat zijn Compagnon door een val van het paard geblesseerd was. Een telegrafisch depecheWoord voor woordenlijst
Depêche
Depêche: 1) telegram. 2) ambtsbericht. 3) bericht.
uit Rotterdam stelde hem egter dezelfde dag nog gerust. Na 1 uur klaarde de lucht op en gingen wij de Wartburg bezoeken met haar Lutherse antiquiteiten. Door het Mariathal en het 3 a 6 voet breede Annathal keerden wij naar Eisenach terug. Om het goede berigt uit Rotterdam tracteerde Offers bij het souper op Mascabrunno.

Gebruik s.v.p. het contactformulier voor vragen en opmerkingen Transcriptie: Corrie Rutgers van der Loeff - van Ree
Scan nummer: 131