vorige

21 juni 1861 - 22 juni 1861


forward
Dagboek scan

vrijdag 21 juni 1861

Te 9 uur op de stoombootWoord voor woordenlijst
Stoomboot
Stoomboot/schip
Germania de Rijn af naar Keulen en op dien vaart de boorden der schoone rivier nog eens op ons gemak bekeken en bewonderd. Op het dek gedineerd. Bij Remagen kwamen 3 Hollandsche Heren aan boord, waaronder de H[eer] Suermond van Rij[?]Transcriptie aantekening
Twijfel of onzekerheid aangegeven in transcriptie.
, een kennis van Offers. Bij het Zevengebergte verlieten zij ons weer. Te 2 uur arriveerden wij in Keulen en begaven ons terstond naar het Spatiense Stationgebouw, waar wij het vertrek van de treinWoord voor woordenlijst
Trein
Trein: Het is grappig om te zien wanneer Abraham begint per trein te reizen: een nieuwe uitvinding in zijn tijd! Abraham noemt het ook wel "Spoortrein".
In 1765 werd in Engeland de stoommachine uitgevonden om te gebruiken in fabrieken. In 1804 zette een Engelse uitvinder voor het eerst wielen onder de stoommachine. Dat was eigenlijk de eerste trein. In 1830 werd de eerste spoorlijn van de wereld geopend. Dat was ook in Engeland. Daarover reed de Rocket met een snelheid van 50 km. per uur.
Bron: spreekbeurten.nl

Trein
naar Aken afwachtten. Het was een heerlijke togt over Eschweile door Menigvelange[?]Transcriptie aantekening
Twijfel of onzekerheid aangegeven in transcriptie.
evenals heen. Wij namen onze intrek in't Hotel Ragab. Ik zocht terstond de jonge Bertrand op, die ons dien avond op een wandeling door Burgschaad tot gezelschap en gids diende. Na een lekker soupé gingen we tamelijk vermoeid naar bed.

zaterdag 22 juni 1861

Den Dom te A[ken] bezigtigd, alsmede het aloude Stadhuis met de Koningszaal en het groote nieuwe ziekenhuis. Voorts gewandeld naar de Louisenburg, van waar een overschoon gezigt is over Aken en omstreken. Na het diné gespoord langs een prachtige weg naar Luik. ArnoudPieter Arnoud Rutgers van der Loeff (1842-1889)
Een zoon van Abraham, hij noemt hem "Arnoud".
Woonplaats: Luik, Hengelo.

pictureGeboren: woensdag 15 juni 1842 te Noordbroek, Midden-Groningen, Groningen
Overleden: donderdag 4 juli 1889 te Pekalongan, Java, IndonesiĆ«
Beroep: Suikerfabrikant te Pekalongan, IndonesiĆ« (Java), Ingenieur op de Oosterlijn (Standplaats Hengelo - Overijssel) (januari 1867)
Ouders: Abraham Rutgers van der Loeff (1808-1885), Romelia van der Tuuk (1813-1886)
, die ik alras ging opzoekenIndustriaal academie, Luik (België)
Abraham overwoog zijn zoon Pieter Arnoud hierheen te sturen (18 april 1859).
Blijkbaar is dat ook gebeurd, want hij ging hem op 22 juni 1861 daar bezoeken.
Wat voor academie is dit?
, was opgetogen van blijdschap en bleef dien avond natuurlijk bij ons, terwijl wij een plan formeerden voor de volgende dag onder een prettig wandelingetje door de stad. Ten gevolge van een onweer was de lucht lekker afgekoeld. In 't Hotel de Suède was de bediening slecht.

Gebruik s.v.p. het contactformulier voor vragen en opmerkingen Transcriptie: Lida Zimmerman
Scan nummer: 126