(terug naar start)

Verdrinkingsdood van de kinderen Koning en Blaauw van Stootshorn

Naar aanleiding van de dagboeken van dominee Rutgers heeft ons lid Jan Pieter de Groot een klein onderzoekje gedaan naar de identiteit van de verdronken jongens waar de dominee in "Historische Kring Menterwolde" jaargang 17, nr. 1 op blz. 10 over schrijft.

Naar aanleiding van de publicatie van de dagboeken van dominee Rutgers waarin hij schrijft over het bericht dat hij ontving van twee verdronken kinderen, ben ik gaan zoeken naar berichtgeving betreffende dit verschrikkelijke ongeluk. Het blijkt aldus een bericht in de Groninger courant van 25 januari 1842 om de zonen van dagloner J.H. Blouw en landgebruiker H.E. Koning te gaan. Beide jongens woonden mogelijk vlak bij elkaar in de buurt bij hun ouders op Stootshorn en zullen op die fatale zaterdagmorgen vlak bij hun huis op de dichtgevroren Noordbroekster (trek)vaart zijn gestapt om te gaan schaatsen. Het inmiddels gedempte diep liep van Noordbroek langs hun huis in Stootshorn naar Sappemeer. Na een kwakkelende vorst periode van 4 tot 16 januari trad de dooi in, en na vijf dagen dooi begon het omstreeks 21 januari weer te vriezen.

Het ijs zal daardoor op de 22e nog niet overal even betrouwbaar zijn geweest. Een dichtgevroren wak dat een paar dagen geleden nog open lag werd hun bij het passeren fataal. Het ijs was daar niet sterk genoeg om de jongens te dragen. In de omgeving van het wak was geen bewoning waardoor hulpgeroep niet gehoord kon worden. Pas na drie kwartier werden de jongens uit het wak gehaald, en mocht reanimatie niet meer baten.

Vader Heine Eltjes Koning was eerst schoenmaker in Noordbroek en vanaf 1833 landgebruiker aan de Sappemeersterweg nr.33 op Stootshorn (boerderijenboek nr. 217 BB. Noordbroek) Hij trouwde in 1820 met Anje Klaassens Smant waarmee hij 8 kinderen kreeg waaronder de op 17 juli 1831 te Noordbroek geboren Jan Heines Koning die op zaterdag 22 januari 1842 op 10 jarige leeftijd verdronk.

Vader Jan Andries Blaauw was boerenknecht en woonde eerst in Noordbroek en verhuisde tussen 1838 en 1841 naar Stootshorn. Hij trouwde in 1820 met Wypke Jans Schaap waarmee hij 10 kinderen kreeg waaronder de op 4 maart 1829 te Noordbroek geboren Hindrik Jans Blaauw, die op 22 januari 1842 op 12 jarige leeftijd verdronk.

Nog diezelfde dag werd op het gemeentehuis in Noordbroek aangifte gedaan van het overlijden van de jongens door hun buren Abram Jans de Vries (46 jaar) met zijn zoon Harmannus Abrahams de Vries (23 jaar).

Dit woord komt 1 keer in het dagboek van Abraham voor:
22 januari 1842 

Alle vragen, opmerkingen en correcties zijn welkom via het Contact formulier.